Vet ikke om eg skal ha alt fiske i sjøen på ei side slik eg har det nå.. Trur eg skal teste ut med å lage ein test meny om fiske i sjøen.

Fiske etter Piggvar

Hvordan fiske etter Piggvar

Jeg fisker etter piggvar på strendene rundt Jæren, spesielt på de mange flotte jærstrendene. Selv om jeg ikke har lang erfaring med å fiske etter piggvar, kan jeg dele mine tips og teknikker for å jakte på denne spennende fisken.

Agn og utstyr

Når jeg fisker etter piggvar, foretrekker jeg å bruke makrell som agn, da jeg synes det gir best resultat. Mange får også piggvar på sluk, men personlig har jeg ikke hatt suksess med dette ennå – mest sannsynlig fordi jeg som oftest fisker med agn.

Anbefalt utstyr

– Krok og agn: Makrell fungerer godt, men sluk kan også prøves.
– Søkke: Sørger for at agnet ligger stabilt.
– Surfcast-stang: Denne stangen er ideell for lange kast og gir god rekkevidde fra stranden.
– Glidebom og nappvarsler: Glidebom hjelper med å plassere agnet, og nappvarsleren gjør det lettere å følge med på bevegelser når fisken napper.

Fiskemetode

Jeg bruker vanligvis glidebom når jeg fisker etter piggvar. Slik gjør jeg det:
1. Fest søkket på glidebommen.
2. Træ snøret gjennom glidebommen og fest noen perler som kan lokke fisken.
3. Fest kroken på enden.
4. For å sikre at agnet sitter godt, bruker jeg agntråd rundt agnbiten på kroken. Lange, tynne biter av makrell er effektive for piggvar.

Andre arter

Mens du fisker etter piggvar, kan du også få slettvar, som ofte forveksles med piggvar på grunn av likheten. Jeg har fått flere slettvar som jeg først trodde var piggvar.
 
Håper dette kan være til hjelp for deg som vil prøve fiskelykken etter piggvar på strendene
Les mer om piggvar her. (kommer)
 
Les mer om slettvar her. (kommer)

Fiske etter Lyr

Hvordan fiske etter Lyr

Når du skal fiske etter lyr, er det først og fremst viktig å finne et godt fiskeområde hvor lyren finnes. Lyren trives langs kysten og kan ofte finnes nær berg og klippeformasjoner, men den kan også dukke opp på mer åpne områder.

Utstyr

Du trenger:
Søkke
Krok
Agn (makrell eller reke)
Sluk og oppheng

Fiske med agn

For agnfiske er det enkelt: fest søkket og kroken på snøret, og sett på agnet, enten makrell eller reke. Kast deretter ut snøret og vent på napp

Fiske med sluk

Hvis du foretrekker å bruke sluk, fest den på snøret og kast ut. En god teknikk er å variere dybden – start gjerne med å la sluken synke til bunnen, og sveiv deretter inn mens du fisker i ulike vannlag. Dette kan øke sjansene dine for å treffe på lyren.

Mer informasjon

Ønsker du en mer detaljert guide om lyrfiske? Klikk her for en grundig beskrivelse på en annen side.
Klikk her får å lese om Lyr (kommer)
 

Fiske Bergnebb med barna

Jeg syns det er utrolig moro å fiske små fisk sammen med barna. Jeg er onkel til to flotte unger, og vi har hatt mange fine stunder sammen ved sjøen. Vi har fisket masse små fisk, og en av de mest spennende artene vi har jaktet på, er bergnebb.

Bergnebb er en fisk som er lett å få tak i, og den er perfekt for barn å fiske etter, siden de ofte er veldig nysgjerrige og lette å lokke til seg. Vi har hatt mange fine øyeblikk der vi står sammen ved brygga og drar opp små bergnebber etter smånappingene på agnet.

Bergnebb trives vanligvis i grunne områder ved brygger, og det er et ypperlig sted å fiske når man er ute med barn, fordi det er enkelt å komme til, og fisken er ofte å finne der. Jeg synes det er både lærerikt og morsomt å fiske sammen med barna – de får en smakebit på hva fiske handler om, samtidig som de lærer tålmodighet og får glede av den enkle, men spennende prosessen med å få napp.

Utstyr

Søke,  små kroker, eller Duppe og agn (Reke eller makrell)

Fiske metode

Først fester du søkket på snøret, deretter kroken. Etter det klipper du av litt snøre som du skal feste under duppen. Når du har gjort det, fester du duppen til snøret, og korken  skal være festet til delen av snøret som du kappet av.

Når jeg fisker med barna, bruker vi ofte dupp. De syns det er veldig moro å se duppen forsvinne under vann når fisken biter.

Det er moro

Når jeg fisker med barna, bruker vi ofte dupp. De syns det er veldig moro å se duppen forsvinne under vann når fisken biter.

Fiske etter pigghå

Hvordan fiske etter pigghå

Hvis du skal fiske etter pigghå, er det viktig å først finne et område hvor denne fisken er vanlig. Pigghå trives gjerne på steder med bunntopper og i områder med sandbunn eller steiner.

Utstyr

Søkke
Krok
Gummislange (kan også bruke en annen type beskyttelse for snøret)
Perler (kan brukes til å lage støy og tiltrekke fisken)
Agn (makrell eller sei)

Fiskemetode

Forbered snøret: Start med å feste søkke og krok på snøret. Deretter fester du en gummislange på snøret, plassert rett over kroken. Dette forhindrer at snøret skal ryke når fisken tar agnet.

Legg til perler: Du kan også feste noen perler på snøret, rett over kroken, for å lage vibrasjoner og irriterende lyder som kan tiltrekke pigghåen.

Agn: Bruk lange, smale stykker av makrell eller sei som agn. Legg agnet ut i vannet, og vær tålmodig. Pigghåen er nattaktiv, så det er best å fiske etter den om kvelden eller natten.

Vær forsiktig: Pigghå har svært skarpe tenner, og den kan lett kappe snøret om du ikke er forsiktig. Pass på at utstyret ditt er solid og at du holder snøret stramt.

Klikk her får å lese om Pigghå (kommer)

Bilde av pigghå

Fiske Med agn

Når jeg fisker med agn, bruker jeg en krok og et søkke. Det er også mulig å kjøpe ferdige oppheng i butikken.

Du kan selv bestemme om du vil feste søkket eller kroken først på snøret. Som agn kan du bruke makrell, reke, eller en annen type fisk.

For å fiske setter du agnet på kroken og kaster ut. La det synke helt til bunnen.

Derfra kan du velge om du vil la det ligge i ro eller trekke det sakte inn. Min erfaring er at det beste er å la det ligge litt, dra det inn et lite stykke, og så la det ligge litt igjen.

Dette er en effektiv metode, men av og til biter ikke fisken med én gang. Da kan det hjelpe å la agnet ligge en stund for å tirre fisken. Blir den irritert nok, vil den ofte bite til slutt.

Det er også viktig å velge riktig agn for den fisken du ønsker å fange, for eksempel:
Steinbit tar sjelden makrell, men liker reker, enten rå eller kokte med skall
Den biter også på sei.

Andre fisker biter som regel på makrell, men husk at makrellen må være rå, ikke røkt eller kokt. Frossen makrell går fint.

Fiske etter Steinbit

Hvordan fiske etter Steinbit

Steinbit (Sebastes spp.) er en sterk og spennende fisk å fiske etter, som holder til på steinete bunnområder og skjær langs kysten. Før du begynner å fiske etter steinbit, er det viktig å finne et passende fiskeområde. De trives på steder med mye skjær, tang og steiner, hvor de kan skjule seg og vente på byttedyr. Steinbiten foretrekker grunt vann, men kan også finnes på større dyp, spesielt om vinteren.

Utstyr

Søkke: For å få agnet ned til bunnen der steinbitene befinner seg.
Krok: En solid krok, helst i størrelse 4–8, avhengig av agnet og fiskens størrelse.
Agn: Rekebiter (helst med skall på), som er steinbitens favoritt. Du kan også bruke små fisk som makrell, eller gummimakrell/slange som ekstra agn for å tiltrekke fisken.
Stålfortom: Steinbitene har sterke kjever og kan bite over snøret. En stålfortom forhindrer dette og gir ekstra sikkerhet.

Fiskemetode

1. Forbered agnet: Start med å feste søkke og krok på fiskeutstyret. Fester du en rekebit med skall på kroken, er dette et effektivt agn for steinbit.
2. Kast ut og vent: Kast agnet ut i vannet, og la det synke til bunnen. Når det har nådd bunnen, kan du stramme opp snøret slik at du holder kontakt med agnet.
3. Vær tålmodig: Steinbiten kan være ganske forsiktig i begynnelsen, så vær tålmodig og vent på nappet. Hvis du ikke får napp, kan du prøve å heve agnet litt før du senker det ned igjen.

Tips for suksess:

Steinbitene biter gjerne på rekebiter eller småfisk som er på bunnen. Det kan være lurt å variere hvor du kaster, og eksperimentere med hvor dypt du fisker.
Fisk gjerne på et rolig og skjermet sted, da steinbitene foretrekker steder med lite strøm og bølger.
Vær oppmerksom på at steinbiten ofte biter forsiktig før den tar ordentlig tak. Det er lurt å være på tå hev når du føler små napp.

Håndtering av steinbit:

Steinbitene er sterke og har kraftige kjever som kan bite hardt, så det er viktig å håndtere dem forsiktig. Når du får en steinbit på kroken:

Ikke bruk hendene: Forsøk aldri å fjerne kroken med hendene, da steinbiten kan bite hardt og skade deg. Bruk alltid en tang eller en klype til å løsne kroken.

Bruk sterk tang: Sørg for at tangen du bruker er av god kvalitet og sterk nok til å takle steinbitens kjever. En solid tang av rustfritt stål vil gjøre jobben uten å bli ødelagt.

Vær forsiktig med fisken: Hvis du planlegger å sette steinbiten tilbake, vær forsiktig så du ikke skader fisken. Bruk en fiskeholder eller tang for å unngå å skade den.

NB: Steinbiten har skarpe tenner, og selv om de ikke er dødelige for mennesker, kan de påføre smertefulle bitt. Vær forsiktig når du håndterer fisken.

Ekstra tips:

Beste fiskeperiode: Steinbit kan fanges året rundt, men de er mest aktive fra sensommer til tidlig høst. Vær oppmerksom på vannets temperatur, da steinbiten ofte er mer aktiv i litt kaldere vann.
Fiskeplasser: Steinbitene holder ofte til nær skjær, tangbelagte områder og i nærheten av steinete bunn. De trives også rundt havbunnen der det er mye skjul og mat tilgjengelig.
Sikkerhet: Hvis du fisker på steder med sterke strømmer eller dypt vann, bruk alltid redningsvest og vær oppmerksom på forholdene.

Bilde av steinbit ca 10kg